preskoči na sadržaj

Osnovna škola Žakanje

Projekt

O Projektu

 

Za razliku od drugih ruralnih sredina Hrvatske naša zajednica ima visok stupanj zaposlenosti i privrednog rasta, ali to nije na zadovoljavajući način praćeno prikladnim društvenim programima, osobito onima koji su usmjereni na djecu i mlade.

Na tragu pokretanja sustavnog rada s djecom i mladima, ali i sa svim članovima lokalne zajednice, naša je udruga u partnerstvu s OŠ Žakanje razvila projekt rada s učenicima viših razreda na pokretanju vannastavnih sadržaja robotike i engleskog jezika te svim ostalim članovima zajednice kroz pokretanje informatičke radionice za odrasle te opismenjavanja u engleskom jeziku, čime bi se stekle beneficije po pitanju kulturnog, društvenog i poslovnog življenja mještana šireg područja. Projekt  udruge Ciciban: Vanškolske  aktivnosti u  ruralnim zajednicama je odobren i provodi se uz financijsku potporu  Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, programskog područja „Razvoj zajednice –Zajedno za bolje“. Projektom su osigurana sredstva za sve tri tražene radionice:

 

Engleska radionica:

Temeljem ispitivanja potreba u zajednici došli smo do spoznaje o velikom zanimanju za dodatni vanškolski tečaj engleskog jezika. Interes su  pokazivali jednako učenici OŠ Žakanje, kao srednjoškolci i studenti koji taj jezik nisu učili u redovnom programu, ali i svi ostali članovi zajednice. U tom smislu u okviru ovog projekta udruga Ciciban pokreće dodatni vanškolski tečaj engleskog jezika za ukupno 60 polaznika. Polaznici su podijeljeni u dvije skupine: početnu i naprednu.

 

Informatička radionica za članove zajednice:

Udruga Ciciban pokreće također na temelju istraživanja i jedan opći tečaj informatičke pismenosti za sve građane, kao dodatni program u lokalnoj zajednici koji bi osigurao još jedan vannastavni sadržaj za djecu i mlade te bio još jedna oblik olakšavanja doživotnog učenja za sve članove zajednice.

U tom smislu udruga  pokreće opću informatičku radionicu kroz koju  se polaznici obučavaju u korištenju osnovnih programa:

  - Korištenje računala i upravljanje datotekama

  - Word Processing-obrada teksta

  - MS Excel-tablične kalkulacije

  - Outlook  Express-informacije i komunikacije

Pokretanjem navedenog projekta bitno se unaprijeđuje društveni i obrazovni sadržaji u lokalnoj ruralnoj sredini te općenito stjeću uvjeti za postupno povećanje kvalitete života svih članova zajednice.

 

Robotika:

OŠ Žakanje je jedina u Karlovačkoj županiji koja njeguje programe robotike u okviru redovne  nastave tehničke kulture. Na državnim natjecanjima učenici su postigli vrlo visoke rezultate iz robotike (uvijek među prvih 5 mjesta). Među učenicima viših razreda vlada veliko zanimanje za područje robotike, do te mjere da se takav program više ne može voditi u okviru redovnog nastavnog programa. U tom smislu smo u okviru ovog projekta udruge Ciciban pokrenuli dodatni vanškolski sadržaj robotike za ukupno 40 polaznika. Polaznici su podijeljeni u dvije skupine. Naprednu skupinu od 20 polaznika čine učenici OŠ Žakanje, koji su osnove robotike već savladali u osnovnom školskom programu.

Obzirom da OŠ Žakanje ima svoju područnu školu u Kamanju, udruga proširuje program robotike  i na susjednu općinu Kamanje, kao dodatnu vanškolsku aktivnost također za 20 polaznika.

Svi Programi odvijati će se u vremenskom razdoblju od 1.1.-30.12.2009., za vrijeme trajanja redovne nastave. OŠ Žakanje će osigurati prostorije i većinu potrebne opreme i alata za provođenje tečajeva u obije sredine i manji dio naknade voditelja. Škola će također pokriti i sve režijske troškove provođenje programa (grijanje, struju i sl.) te dati na korištenje i potreban namještaj i sl.

 

 

                                                                                          voditeljica projekta:

dipl.ing.Vesna Hajsan-Dolinar,prof

 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Anketa
Slobodno vrijeme najradije provodiš:

Forum
Korisni linkovi

 > VidiLAB
 > Računalo
 > BUG
 > PC ekspertCMS za škole logo
Osnovna škola Žakanje / Žakanje 58, HR-47276 Žakanje / www.os-zakanje.skole.hr / ured@os-zakanje.skole.hr
preskoči na navigaciju