preskoči na sadržaj

Osnovna škola Žakanje

 > Naslovnica
Vijesti

Mobilnost u Rumunjsku u sklopu Erasmus + projekta

Autor: Jagoda Ivčić, 10. 3. 2022.

Po prvi puta u povijesti naše škole sudjelujemo u Erasmus+ projektu Students Engaged in Sustainability Education ( SEnSE ). Projekt je započeo školske godine 2020./2021, no zbog pandemije tek smo ove godine imali prvu mobilnost. Surađujemo sa školama iz Rumunjske, Litve i Španjolske, a naši su se učenici  upravo vratili s mobilnosti iz Rumunjske gdje su završili predstavljanje i booklet za 1. modul  "Know disaster, no disaster". Tema tog 1.modula  su potresi,prirodne nepogode i klimatske promjene, pa su i aktivnosti koje su tamo provedene bile vezane uz to.

Čast da našu školu predstavljaju u Rumunjskoj pripala je ovim učenicima 8.a razreda: Petri Radenčić, Tei Rahija, Nikolasu Baliću, Ivanu Hadušeku i Luki Maletiću, a s njima u pratnji su bile učiteljice Marina Maršić i Vesna Malatestinić.

Krenuli smo 27.veljače u ranojutarnjim satima avionom iz Zagreba te, nakon Istanbula i Bukurešta, kasno navečer stigli na našu konačnu destinaciju –  grad Iasi  (Rumunji to izgovaraju „Jaš“).

Iasi je drugi po veličini grad u Rumunjskoj i nalazi se na samoj granici s Moldavijom. Jedan je od najstarijih gradova  u Rumunjskoj i poznat je po svojim kulturnim znamenitostima: najstarije rumunjsko sveučilište, Palača kulture, Nacionalno kazalište, Kuća opere , Nacionalna sveučilišna knjižnica , prekrasan botanički vrt iz 1856.godine, te preko 100 crkava zbog čega je Iasi i najznačajnije mjesto hodočašća na tlu Rumunjske. Stoga i slovi kao glavni grad rumunjske kulture, a simbol je i njihove povijesti.

 

Prvi radni dan (ponedjeljak 28.2.) smo započeli s upoznavanjem ostalih sudionika te predstavljanjem svoje škole i domovine , a nakon toga smo imali „Entry event“ i radionice na temu „Know disaster, no disaster!“ Popodne je bilo rezervirano za razgled grada i njegovih znamenitosti.

Drugi dan našeg boravka u Rumunjskoj je bio poseban jer je 1.ožujka (marta) njihov nacionalni praznik poznat kao Mărțișor . On simbolizira dolazak proljeća i cijeli grad je pun cvijeća, a svatko nosi poseban mali predmet - talisman (također Mărțișor) s isprepletenim crveno-bijelim nitima, za kojeg se vjeruje da će onaj tko ga nosi biti zdrav i snažan tokom cijele godine. I mi svi smo dobili na poklon Mărțișore, koje smo ponosno nosili, a na popodnevnim radionicama u Palači kulture smo imali priliku i sami izraditi svoje .

Treći dan je bio prilično zahtjevan jer smo učili kako snimiti video, nakon čega su učenici podijeljeni u grupe i svaka grupa je morala odabrati jedan od modela njihovog završnog rada : video, kalendar, letak, strip ili diorama, pa se i odmah krenulo s radovima. A nakon napornog rada, treba se malo i opustiti, za što se pobrinula škola-domaćin i njihova učiteljica TZK s kojom smo plesali i naučili koreografiju novog plesa.

Četvrtog dana (3.3.) učenici su završavali svoje projekte i pripremali se za prezentaciju istih na najstarijem sveučilištu u Rumunjskoj. Kako je i to bio prilično naporan posao, u popodnevnim satima domaćini su nas poveli u obilazak svoje škole, gdje su nas srdačno dočekali, pripremili nam njihova tradicionalna jela i slastice te naučili  plesati njihov narodni ples Horu. Naravno da se plesala i  koreografija naučena prethodnog dana, a osim toga bilo je još raznih drugih plesova i igara, pa čak i karaoke.

Aktivnosti zadnjeg radnog dana  odvijale su se na odsjeku geografije najstarijeg rumunjskog fakulteta Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ pred njihovim sveučilišnim profesorima i studentima.

 Naši su učenici zajedno sa svojim novim prijateljima iz Rumunjske i Litve prezentirali svoje završne radove, pri čemu su se hrabro držali i spremno odgovarali na sva njihova pitanja.

Na završnoj ceremoniji svim učenicima su podijeljeni certifikati o sudjelovanju na Erasmus+ mobilnosti, a za kraj smo svi počašćeni tortom ukrašenom logom našeg projekta SEnSe.

Šesti dan našeg boravka u prekrasnom Iasiju bio je opušten – nakon kasnog doručka krenuli smo u razgledavanje jednog od najvećih botaničkih vrtova Rumunjske, te još malo u obilazak grada.

Nakon pakiranja, čekao nas je naporan put kući koji je trajao puna 24 sata.  Opet istim putem, avionom preko Bukurešta i Istanbula, u nedjelju 6.3. u večernjim satima vratili smo se u Zagreb i svojim kućama, sretni i zadovoljni, prepuni lijepih dojmova, ali i spremi na nove izazove.

Fotografije s Projekta možete pogledati u fotogaleriji.


Izvor: Vesna Malatestinić, Marina Maršić


Tražilica
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Anketa
Slobodno vrijeme najradije provodiš:

Forum
Korisni linkovi

 > VidiLAB
 > Računalo
 > BUG
 > PC ekspertCMS za škole logo
Osnovna škola Žakanje / Žakanje 58, HR-47276 Žakanje / www.os-zakanje.skole.hr / ured@os-zakanje.skole.hr
preskoči na navigaciju